VEJCE
Důležitý zdroj bílkovin, podobně jako maso. Ceníme je také pro obsah železa.
DOMÁCÍ TĚSTOVINY (strouhání, nudle tenké i široké atd.)
Samozřejmě trh je různými těstovinami přesycen, ale prostě domácí těstoviny jsou přece jen lahůdkou. A usušené a uložené ve sklenicích s dobrým uzávěrem vydrží několik týdnů.
NUDLE, FLÍČKY
1 vejce, asi 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce studené vody
Z uvedených surovin vypracujeme tužší těsto, nesolíme. Necháme chvíli odpočinout a vyválíme placku (co nejtenčí) a na obou stranách ji necháme na utěrce nebo ubrousku oschnout.
STROUHÁNÍ
1 vejce, asi 6 lžic polohrubé mouky
Dobře vypracujeme hodně tuhé těsto a nastrouháme na hrubším struhadle do tenké vrstvy na vál. Necháme zaschnout.
Vaříme 6 - 8 minut podle velikosti.
No, a pokud chcete experimentovat a vyrobit si sami barevné těstoviny, tak zkuste třeba zelené nudle nebo červené flíčky.
ZELENÉ TĚSTOVINY
Na půl kila hrubé mouky dáme 2 – 3 vejce a 100 – 150 g mírně rozmrazeného špenátového protlaku.
Recept
K těstovinám přidáme uzené maso, česnek, okořeníme oreganem, zalijeme rozšlehanými vejci a zapečeme.
RŮŽOVÉ TĚSTOVINY
Do těsta přidáme rajčatový protlak.
CITRÓNY A POMERANČE
Tyto jsou v tomto období jediným čerstvým ovocem, obsahujícím dostatek vitamínu C.
Máme-li větší spotřebu citrónů, kůru si uchováme. Samozřejmě si jí nejprve důkladně vydrhneme kartáčkem a teplou vodou s octem. Kůru jemně nastrouháme, promícháme s pískovým cukrem a naplníme do malých skleniček a ještě posypeme cukrem. Uchováváme nejlépe v lednici. Potřebnou část odebereme a znovu zasypeme cukrem. Pokud nám kůra ztvrdne, namočíme ji na chvilku do trošky teplé vody. Ochucujeme jí kynutá a piškotová těsta.
Pomerančovou kůru (opět perfektně vydrhnutou) můžeme uskladnit stejně jako citrónovou kůru, t.j. v cukru. Kořeníme jí perníková a piškotová těsta a ochucujeme tvarohové, makové nebo ořechové nádivky.
KANDOVANÁ POMERANČOVÁ KŮRA
Kůru (odstraníme bílý vnitřek) necháme několik dní namočenou ve studené vodě. Denně vodu vyměňujeme. Potom ji nakrájíme na stejné kousky, odvážíme a dáme do kastrólku. Podlijeme vodou a vaříme asi 20 minut. Přidáme cukr (2/3 váhy kůry) a zvolna vaříme, až cukr zhoustne a kůra je sklovitá. Prochladlu rozložíme na talířek a necháme 1 - 2 dny proschnout. uložíme ji do skleničky a dobře uzavřeme, aby nevysychala. Upotřebíme ji do ovocného chlebíčku, perníčků, na ozdobení drobného pečiva. Dobrá je také namočená do čokoládové polevy.
BÍLKOVÝ CHLEBÍČEK
STUDENTSKÉ MLSÁNÍ
2 tabulky čokolády navaření 200 g, 200 g másla, 300 g míchaniny z ořechů, mandlí, rozinek, kandovaného ovoce, proslazené pomerančové kůry a sušených švestek
Čokoládu nahřejeme a utřeme s máslem. Přidáme nadrobno pokrájené přísady míchaniny a hmotou plníme alobalové košíčky. Necháme ztuhnout.
KOPŘIVA DVOUDOMÁ
Pro kuchyňské použití i jako léčivou rostlinu ji hojně využíváme. Sbíráme nejmladší výhonky brzy na jaře, o velikonocích, později jen nejmladší listy a vrcholky.
Kopřivy pro kuchyňskou úpravu dobře propereme. Palčivost ztrácejí spařením vodou 85°C teplou nebo při tepelné úpravě.
VELIKONOČNÍ NÁDIVKA
KOPŘIVOVÝ "ŠPENÁT"
2 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce mouky, talíř opraných a rozsekaných kopřiv, 1,5 dl mléka, sůl, špetka muškátového oříšku
Na másle zpěníme rozkrájenou cibuli s česnekem spolu s moukou. Přidáme kopřivy, zalijeme mlékem, ochutíme solí a muškátovým oříškem a krátce povaříme. Můžeme zahustit troškou strouhanky.
KOPŘIVOVÁ OMELETA
1 porce
2 vejce, 50 g šunky, 30 g strouhaného sýra, 3 lžíce kopřiv, sůl, pepř, malá cibule, tuk
Vejce rozšleháme, přidáme pokrájenou šunku, sýr, nasekané kopřivy, sůl, pepř, drobně pokrájenou cibuli. Omelety opečeme po obou stranách na rozehřátém tuku.
VLASOVÁ KOUPEL Z KOPŘIV
100 g kopřiv, 0,75 l vody, 0,25 l octa
Kopřivy zalijeme vroucí vodou a po vychladnutí přidáme ocet. Teplým nálevem přelévám vlasy každý večer po 10 dnů. Vlasy se ozdraví a stanou se pružnějšími a lesklými.
Použít můžeme i sušené kopřivy.
POLNÍČEK
Polníček má vysokou nutriční hodnotu. Obsahovým složením je cennější než salát. Zajímavé je, že obsahem vitamínů se vyrovná pomerančům a citrónům, dále obsahuje karotén, vitamíny B1, B2 a další, také obsahuje fosfor, vápník a železo.
Pojídáme ho čerstvý, přidáváme ho do míchaných salátů nebo připravujeme salát pouze z polníčku.
POLNÍČKOVÝ SALÁT
300 g polníčku, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, sůl, cukr, pepř, 3 vařená vejce
Očištěný polníček roztrháme, přidáme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, olej, ocet, cukr, sůl, pepř, drobně rozsekaná natvrdo vařená vejce, promícháme a podáváme.
JINÉ POLNÍČKOVÉ SALÁTY
S hořčicí: 500 g polníčku, 4 lžíce oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce hořčice, 1 cibule, cukr, sůl
S vejci: + 2 vařená rozsekaná vejce
S česnekem: + 2 stroužky česneku
S koprem a jogurtem: 300 g polníčku, 1 jogurt, 2 lžíce oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, cukr, 2 lžíce kopru
návštěvníků stránky | |
---|---|
celkem | 38 362 |