KOLÁČ TVAROHOVÝ S OVOCEM
3 tvarohy
200 g tuku
200 g cukru
4 celá vejce
6 lžic dětské krupičky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
Vše smícháme, rozetřeme na vymazaný plech, poklademe rebarborou, kterou jsme oloupali a nakrájeli na kostičky. Posypeme drobenkou a upečeme.
Výborné jsou také švestky nebo meruňky (ale na čerstvé si musíme ještě chvíli počkat).
Jak nejlépe uchováme bylinky
Natě odřízneme nebo odstřihneme nejlépe ráno, pokud je to nutné,
opláchneme je a necháme oschnout. Drobně je nakrájíme a vrstvíme do malých kelímků s víčky
anebo nastřiháme čtverce z alobalu,posypeme natí, alobal přehneme do trojúhelníku a kraje
přitlačíme. Opatříme štítky s označením bylinky nebo směsi a uložíme v mrazničce.
Jindy nakrájenou nať promícháme s vodou, nalijeme do nádobky na led a necháme v mrazničce zmrznout.Zmrazené kostky sesypeme do polyetylénového sáčku, odkud vždy vyjmeme potřebné množství. Zmrazené kostky vhodíme do polévek až po dokončení a už nevaříme.
Sušíme-li zelené natě, odstřihneme je, pokud je to nutné, opláchneme a odkapané rozložíme na lísky a ve stínu, nejlépe v průvanu sušíme. Jakmile začnou chřestit, jsou usušené. Většinou je rozemneme v ruce a uložíme do sklenic se zabroušenými zátkami.
BEZINKY
Staré přísloví praví:
"Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni"
Bezinky jsou plody bezu černého, u nás divoce rostoucího. V lidovém lékařství mají značnou tradici. Sušené květy se používají na přípravu čaje při nachlazení, ale také k výrobě šťávy, sirupu nebo šumivého nápoje.
Bezinkový ocet
Opláchnuté a oschlé květy dáme do větší sklenice a zalijeme octem, aby byly potopené. Sklenici zakryjeme a necháme v chladu uležet 2 - 3 týdny. Potom ocet procedíme přes pláténko do lahví a uzavřeme. Využijeme ho při horečnatých onemocněních dětí - potíráme jím dlaně a chodidla.
Šumivý nápoj z květů
12 květenství bezu černého, 4 citróny, 1 kg cukru, 8 l vody
Do vychladlé vody převařené s cukrem rozkrájíme citróny, přidáme květy a necháme sedm dní kvasit. Pak stočíme do lahví s pevným šroubovým uzávěrem a uložíme v chladu. Neskladujeme dlouho.
Bezinkový sirup
25 bezinkových květů, 1,5 litru vody, 1 citrón, 1 kg pískového cukru
Opláchnuté květy přelijeme vodou, přidáme na kolečka nakrájený citrón, který jsme předem dobře vydrhli kartáčkem a odstranili z něj jádra. Povaříme a necháme 24 hodin vyluhovat. Šťávu potom procedíme přes plátno, přidáme cukr a zvolna vaříme, až sirup začíná houstnout. Ještě horkým plníme čisté, nahřáté skleničky, uzavřeme a uložíme v chladu a temnu. Sirupem sladíme čaj, zvláště v období nemoci z nachlazení.
Kosmatice
Květy bezu černého, 1/4 kg mouky, 1/4 l mléka, 3 vejce, 1 lžíce oleje, sůl, olej na smažení
Z mouky, mléka, vajec, oleje a soli ušleháme těstíčko. Oprané, právě rozkvetlé květy bezu zbavíme stopek, namáčíme v těstíčku a smažíme. Podáváme buď naslano nebo sypeme cukrem a skořicí.
Bezový květ v kosmetice
Významné je využití bezinkového květu i v kosmetice.
Nálev z květů se užívá k omývání nečisté pleti. - Hrst květů 1/2 l vařící vody.
Pleťová maska z bezového květu
Bezový květ zalijeme malým množstvím vroucí vody tak, aby vznikla kašovitá hmota. Teplou hmotu položíme na gázu a přiložíme na čistý obličej. Vytvarujeme ji a necháme 20 minut působit v naprostém klidu. Pak masku sejmeme, obličej opláchneme vlažnou vodou a ošetříme lehkým krémem.
Na trudovitou pokožku použijeme směs bezu, heřmánku a lipového květu.
návštěvníků stránky | |
---|---|
celkem | 38 362 |