Pavézky
Zbyla vám veka nebo
vánočka?
Usmažte si pavézky.
Veku nebo vánočku
nakrájejte na tenké plátky.
Polovinu plátků potřete
zavařeninou nebo povidly.
Přiklopte zbývajícími
plátky.
Obalte v těstíčku (jako na palačinky) a
usmažte.
Hotové obalte v moučkovém nebo skořicovém
cukru.
Nejlépe
papejte teplé.
Super rychlé, dobré,levné.
Dobré je si spojené plátky na půl hodiny
zatížit např. prkénkem. Ale nemusíte.
Palačinky
(pro začínající kuchařinky,které ještě neumí odhadnout
poměr ingrediencí)
1 hrnek polohrubé mouky
2
hrnky mléka
1 vejce
špetka soli
Metličkou pěkně našleháme a necháme chvíli odpočinout, aby se nám
vytvořila ta správná hustota.
Šleháme od nejhustší
konzistence a postupně ředíme za stálého "metličkování". J
Pavézky na slaný
způsob
– na to využijeme zbylou veku.
Tak tady se opravdu fantazii meze nekladou.
Tenké plátky veky můžeme namazat paštikou nebo obložit salámem,
sýrem, zeleninou nebo potřít česnekovým
máslem
(dobrý poměr je na půlku - t.
j. 125 g - změklého másla dát 10 větších
stroužků česneku, ale záleží samozřejmě na
chuti každého z nás).
Obalujeme
ve vajíčku a strouhance.
Usmažíme.
Hotové ozdobíme
tatarskou omáčkou.
Rychlé lívance bez kynutí
250 g hladké mouky
1 vejce
1 kefír
1 lžička jedlé sody
Variabilní těsto
1/2 kg polohrubé mouky
1 Hera (Sluna
apod.)
¼ l kefíru
Mouku zlehka osolíme,přidáme
změklý tuk a kefírem zaděláme.
Z těsta pečeme jablečné záviny, slané záviny, taštičky -
různě plněné slanou nebo sladkou nádivkou.
Těsto opravdu můžete použít na
hodně způsobů.
Dávka vyjde na 4
záviny.
VAJEČNÝ LIKÉR
200 g pískového cukru
5
žloutků
½ l smetany (převařené)
¼ l rumu
Utřeme žloutky s cukrem,rozředíme trochou smetany a šleháme ve vodní lázni téměř k varu.
Odstavíme a přilijeme zbytek
smetany(převařené) a za častého šlehání necháme zchladnout. Nakonec přilijeme
rum.
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
10 dkg čokolády
3 lžíce
oleje
1 zakysaná smetana
Čokoládu rozpustíme ve
vodní lázni, přidáme olej, po rozpuštění
vmícháme kelímek husté zakysané smetany.
návštěvníků stránky | |
---|---|
celkem | 38 362 |